V Toulcově dvoře si všechny děti z 1. tříd vyzkoušely, jaká byla dříve práce obtížná a co všechno bylo potřeba, než se připravila snídaně. Pan Toulec, který byl správcem na statku, snídával chleba s tvarohem, a když se pak vydával na cestu do velké Prahy, brával si s sebou do kapsy chlebovou placku. To jsme zažili i my. Nejdříve bylo potřeba vymlátit obilí cepem a dostat z něj zrno. To jsme pak pomleli, proseli a z mouky zadělali těsto. Vytvarované placky se pak sušili v troubě. Zbylé otruby jsme pak druhý den ve škole ochutnali s jogurtem jako bio cereálie. Mléko jsme zahřáli a pomocí dvou lžic octa z něj oddělili syrovátku. Tvaroh jsme ochutili solí nebo cukrem a zůstal i přírodní. Odvážní prvňáčci podle starodávného vzoru pana Toulce ochutnali.
Jitka Čalová, třídní učitelka 1.A
© 2025 Základní škola Eden, Praha 10, Vladivostocká 1035/6, příspěvková organizace, Kontaktovat webmastera, Prohlášení o přístupnosti, Mapa stránek
ANTEE s.r.o. - Tvorba webových stránek, Redakční systém IPO