Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Třídy a družina > První stupeň > Třída 4.C > PROJEKT ZŠ EDEN - NEVIDITELNÉ OSOBNOSTI.

PROJEKT ZŠ EDEN - NEVIDITELNÉ OSOBNOSTI.



 

   

PROJEKT ZŠ EDEN:

NEVIDITELNÉ OSOBNOSTI.

 

Pedagog Vladislav Mirvald byl veskrze renesančním člověkem. Jako výtvarník se začleňoval mezi vynálezce nových výtvarných postupů.

Věnoval se grafice, fotografii, restaurátorství, sochařství a sběratelství. Též byl zdatným spisovatelem a matematikem. Na gymnáziu v Lounech vyučoval deskriptivní geometrii a výtvarnou výchovu.

Byl členem významné skupiny Křižovatka a jednou z klíčových osobností českého konstruktivního umění, také příslušníkem stále více ceněné generace 60. let.

Narodil se 3. 8. 1921 v Záluží u Mostu a zemřel 19. 4. 2003 v Lounech. Roku 1932 začal navštěvovat gymnázium v Mostě. Po obsazení Sudet v roce 1938 se odstěhoval do Loun, kde v roce 1941 absolvoval lounské gymnázium. Za války byl zaměstnaný jako drážní dělník a telegrafista.

V letech 1945-1949 studoval na Pedagogické fakultě Karlovy univerzity u profesorů Boudy, Lidického a Salcmana obor výtvarná výchova, deskriptivní geometrie a modelování. Zde byli jeho spolužáky Zdeněk Sýkora a Kamil Linhart, s nimiž se znal z Loun. Po promoci učil v letech 1949-1953 nejprve na základních školách v Panenském Týnci a na Peruci, od roku 1954 působil jako profesor výtvarné výchovy a deskriptivní geometrie na lounském gymnáziu.  

Vlaďka Foltová TU